In de Beneficiaalboeken van 1543 wordt gesproken over 'de pastorielanden te Wengedorp als de weme myt dat Lutkeweer daeraan geleegen, tusschen Sipcke Engberts op de westerzijde ende Bennie Gaelis op de oisterzijdt'.
Het stemkohier van 1640 vermeldt voor sate 27: Johannis Foskuil pastor te Winieterp, wegens de pastorie een stem; gebruiker: Engbert Teyes.
In het stemkohier van 1698 staat alleen: De pastorie een stem.
Deze sate werd gevormd door de percelen aan weerszijden van de huidige Tsjerkereed. Uiteraard stond de kerk zelf op deze uitgang. Ook de kerkeplaats en de pastorie (de weme) staan op de kaart uit 1700 duidelijk aangegeven.
De kerk is tot ver in de 18e eeuw eigenaar gebleven, pas uit de floreenkohieren van 1758 blijkt dat het bezit verkocht is.
De huidige kerk werd gebouwd in 1747, hetzelfde jaar waarin de Compagnonsvaart Wijnjeterp bereikte. Door de verkoop en exploitatie van het veen beschikten de boeren toen blijkbaar over genoeg geld om deze investering te wagen. De voorganger van de kerk staat afgebeeld op een tekening van Stellingwerf uit 1723.
Vraag is nu natuurlijk wel welke van de twee oude afbeeldingen de 'echte' is, immers die uit 1700 heeft de kerk wel en op die van 1723 niet een toren. Of heeft er afbraak plaatsgevonden?